Met minder regels een veiliger ziekenhuis!

Als we regels maken worden we een veilig ziekenhuis. Ondanks de ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid, klopt deze benadering bij nader inzien niet. Hoe kan het anders dat ziekenhuizen/zorginstellingen die dezelfde regels hanteren (HKZ proof zijn), toch zo volkomen verschillen in het toepassen ervan. Het nastreven van de hoogst mogelijke veiligheid is een complexe zaak die verder reikt dan het opstellen van regels . Maar wat maakt het verschil tussen zorginstellingen die dezelfde regels hanteren?

Fred Lee, voormalig ziekenhuis directeur maar ook ex-Disney medewerker, vertelt in zijn boek ‘if disney ran your hospital’ dat Disney een prioriteitenladder voor haar medewerkers heeft: 1.Veiligheid; 2. Hoffelijkheid; 3. Show; 4. Efficiency. Het zijn duidelijk van elkaar gescheiden gedragsregels die in één woord zijn gevangen. Ze geven duidelijkheid in prioriteiten als medewerkers moeten kiezen tussen twee regels. Met heldere uitgangspunten help je medewerkers om een cultuur van excellente zorg te creëren. Met minder regels, meer resultaat.

Is daarmee de cultuur geregeld? Natuurlijk niet, maar een eerste stap is gezet. Heldere uitgangspunten voor iedereen onafhankelijk van functie, taak of rol. De volgende stap? Het bouwen aan een open cultuur waarin ‘elkaar aanspreken op’ gewoonte wordt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/p35240/domains/fredlee.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405